Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hamis-e a "nemzetvesztő" Trefort-idézet?

Ma már akár érdektelennek is tarthatnánk, hogy egykoron Trefort Ágoston kultuszminiszterünk tudományos meggyőződés, vagy politikai megfontolásból nyilatkozott támogatóan a finnugor elméletről. A tudományosság nem azon múlik, hogy Trefort mit állított, hanem azt, hogy a ma ismert tények mit mutatnak. Ennek ellenére a Trefort idézet érvként jelenik meg olyan körökben, ahol a finnekkel való nyelvi rokonság valamiféle rossz dologként tűnik fel. A Töriblogon Kanyó Ferenc járt az idézet nyomába.

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!