A BBC leplezte le a magyar álgyógyító embertelen “mentális tréningjét”

A Szkeptikus Társaság sajtóközleménye, Budapest, 2016. szeptember 28.

Szeptember 26-án reggel jelent meg a BBC honlapján egy cikk, amelyben egy Londonban élő magyar férfi, bizonyos Kanta József által végzett “mentális tréningről” számolnak be, rejtett kamerás felvételekkel bizonyítva a beavatkozás brutális jellegét. A roppant aggályos kezelés, amely egy, a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan kondíció, az autizmus megszüntetésére irányult, egy több hónapos, 6000 brit font költségű “kúra” része lett volna.

A “Stabil Pont Technológia” nevű, számos áltudományos elemet felvonultató és a szcientológiából átvett fogalmakkal operáló módszer Magyarországon kb. 1,2 millió forintért érhető el. Kifejlesztője Tóth Zoltán Sagi budapesti lakos, aki saját állítása szerint a világon egyedülállóként képes az autizmusból való kigyógyításra, azonban erre egyedüli bizonyítékai a saját elbeszélései, valamint egy 2016 áprilisában az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában bemutatott eset egy magyar autista fiatalember állapotának javulásáról.

Az esetről a BBC One szeptember 26-án este 19:30-kor egy 10 perces riport formájában számolt be az Inside Out című műsorban.

A Szkeptikus Társaság Egyesület, amely elsődleges céljának tekinti a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak kritikáját, mélységesen elítéli a lakosság egy igen sérülékeny részének megtévesztésére épülő, minden tudományos alapot nélkülöző, ráadásul jelentős mentális és egészségügyi károkozásra is alkalmas módszerek alkalmazását. A civil szervezet ezért a nyilvánosság előtt kívánja megfogalmazni kritikáját, valamint a következő napokban várhatóan a megfelelő hatóságoknál is panasszal fog élni az ügy kapcsán.

További információk

  • A BBC riportját több hónapig tartó oknyomozó munka előzte meg, a londoni álgyógyítót pedig egy, magát az autizmus spektrumon elhelyezkedő személynek kiadó, a BBC által felkért fiatalember kereste fel.

  • A BBC figyelmét az Autistic Rights Together nevű ír jogvédő és érdekvédelmi civil szervezet hívta fel a szélhámosságra, miután vezetőjük, Fiona O’Leary, aki két gyermekével együtt maga is az autizmus spektrumon helyezkedik el, kapcsolatba került a kezelést felajánló céggel, és a felajánlott terápiára vonatkozó állításokat túl merésznek és megalapozatlannak, a marketing módszereket pedig gyanúsnak találta.

  • A módszer az autizmus kondíciójával rendelkező személyeknél súlyos traumát, nehezen kontrollálható rohamokat eredményezhet, ezzel komolyan veszélyeztetve akár az érintett személy, akár a terápiát végző tréner, esetleg mindkettejük testi épségét is.

  • Tóth Zoltán Sagi végzettsége szerint repülőgép-műszerész technikus, ezen kívül hivatásos bűvész és saját elmondása alapján 9 évnyi hálózatépítési tapasztalattal rendelkezik, melyet Facebook profilja szerint a Forever Living Products nevű, termékeit nem ritkán megalapozatlan vagy túlzó állítások kíséretében kínáló, Multi-Level Marketing rendszerben értékesítő cégnél szerzett. Szintén tulajdonosa az EPorta című magazinnak, amely számos alternatív gyógymód mellett a Szcientológia Egyház által terjesztett tanoknak is teret ad.