Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Petőfi "újratemetése"

Rendkívüli esemény helyszíne lesz július 17-én, Budapesten a Fiumei úti temető: végre eltemethetjük egyik legnagyobb költőnket, Petőfi Sándort!

Vagy nem... Morvai Ferenc évtizedek óta küzd azért, hogy a Barguzinból kicsempészett, általa Petőfi csontvázaként emlegetett leleteket a tudományos világ is fogadja el a költő maradványainak. Szerinte a Magyar tudományos Akadémia és az állam szándékosan hamisítja meg a múltat, és nem hajlandó elismerni, hogy Petőfi nem halt meg a segesvári csatában, hanem orosz fogságba hurcolták, ahol még évtizedekig élt Petrovics néven. Nézeteinek elfogadásában aprócska problémát jelent, hogy a csontvázakat előbb Oroszországban, majd az Egyesült Államokban is nőnek azonosították, ráadásul az 184849-es szabadságharc leverését követően nincs tudomásunk Oroszországba deportált hadifoglyokról.

Legújabban egy kínai bizottság úgy találta, hogy a csontok mégiscsak Petőfihez tartoznak. A jelentés tudományos szempontból azonban több sebből vérzett, s erről a Magyar Tudományos Akadémia részletes közleményt jelentetett meg, melyben egyéb kétségeiket, és a Petőfi kutatás fejezeteit is ismertették. Az ügyről internetes portálon is olvashatunk tudósítást.

A tervezett programot beárnyékolja, hogy mivel nem sikerült kétséget kizáróan bebizonyítani az elhunyt kilétét, a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, hogy nem engedélyezi a temetést (erről itt is olvashatunk). Morvai Ferenc mindenesetre a Papp László Sportarénát is kibérelte, hogy az esemény alkalmából bemutathasson egy Petőfiről szóló rockoperát és egy oratóriumot.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!