Ace Ventura elhagyta az antivax mozgalom nagyasszonyát

McCarthy és CarreyJim Carrey (alias Ace Ventura) twitteren jelentette be, hogy öt év együttlét után elhagyja párját, Jenny McCarthyt. A pontos ok ismeretlen, de a The Superficial felveti, hogy talán lehet ennek köze ahhoz, hogy a volt model és színész hölgy annak ellenére se adja fel vakcinációellenes kampányát, hogy egymás után jelennek meg a vakcináció és az autizmus kapcsolatát kizáró tudományos kutatási eredmények, és a fanatikus ellenkezés már egyre kínosabb.

McCarthy azt állítja, hogy kisgyereke azután lett autista, hogy megkapta a kötelező védőoltásokat. Tipikus összekeverése ez a korrelációnak (egybeesés) és kauzációnak (oksági összefüggés). Az ilyen egybeesések utalhatnak oksági összefüggésre, de ezt konkrétan igazolni kell.

Az elmúlt évtizedben számos komoly vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatban, hogy az oltások, a bennük lévő anyagok összefüggésbe hozhatók-e az autizmus kialakulásával, de ezt a kapcsolatot nem sikerül igazolni. A diagnosztizált autista esetek száma attól függetlenül nő, hogy az adott országban változik-e az oltási menetrend, hogy tartalmaznak-e adott anyagot az oltások, vagy sem. Az autizmus "terjedésének" okán még vitatkoznak a kutatók, de minden bizonnyal ebben az is közrejátszik, hogy nagyon jelentősen kiterjesztették az autizmus kórképet olyan esetekre, amelyeket eddig nem neveztek autizmusnak. Ezen kívül nőtt a kimutatás hatékonysága is, valamint ma már nem tekintik szégyennek, ha valakinek autista gyereke van. A jelek arra mutatnak, hogy az autizmus kialakulásának jelentős genetikai háttere van. Nem zárható ki, hogy a konkrét betegség kialakulásához környezeti tényezők is hozzájárulhatnak, de ezek között minden valószínűség szerint nem szerepelnek az oltások.

McCarthy kampánya számos országban oda vezetett, hogy visszaesett az oltási hajlandóság. Ezzel több helyen olyan halállal is járó gyerekbetegségek jelentek meg újból (kanyaró, mumpsz stb.), amelyeket a szülők az elmúlt generációban jószerivel már csak hírből ismertek. McCarthy számos áltudományos kúrát is népszerűsít. Szerinte például az úgynevezett kelációs terápia hatásos az autizmus kezelésében. Valójában ezt a kezelést súlyos, potenciálisan halálos fém mérgezések esetén használják, de - mivel számos komoly mellékhatása ismert - más esetekben használata nagyon erősen ellenjavallt.