Igazolták a hagyományos kínai orvoslás hatékonyságát?

A hírek szerint kínai jutatók igazolták, hogy az arzén-trioxid hatásos egyfajta daganatos betegség kezelésében. Mivel az arzén-tioxidot a hagyományos kínai orvoslás (HKO) is haszálja, ezért a hírekben rendszeresen előfordulnak az ilyen következtetések:

"A kutató szerint óriási hatása lehet az orvostudományra annak, ha egy ilyen ősi gyógymódot a modern tudomány eszközeivel sikerül igazolni és felhasználni a gyógyászatban."

A HKO elemei közül - az akupunktúra, a növényi és ásványi anyagokkal való gyógyítás, a QiGong, a masszázs, a köpölyözés - éppen a különféle természetből származó szerek a legesélyesebbek arra, hogy lényeges biológiai hatást lehessen esetükben igazolni. Ezek közül egyesek lehetnek károsak, mások hasznosak. Sok esetben aztán nem lehet lényeges hatást kimutatni.

Az arzénvegyületek most igazolt bizonyos datanatellenes hatása ezek szerint a HKO-t magát semmiképpen sem igazolja. Azt csak rengeteg hasonló bizonyíték tenné meg, vagy a háttérben lévő elméleti mechanizmus (Jin-jang, meridiánok, Qi, öt fázis tan, hét érzelem tan stb.) bizonyítása. Magának az arzén ősi alkalmazásának az igazolását is csak akkor adná a mostani kutatás, ha a HKO az arzént olyan típusú esetekre alkalmazta volna, mint amiről a mostani kutatások szólnak. Ez elvileg nem kizárt, de ilyen információ a hírekben nem lelhető fel. Enélkül azonban a HKO említése a híradásokban szimpla félrevezetés.

Érdekes megemlíteni, hogy az elmúlt években sok HKO szert bevonattak a hatóságok a világ számos országában, mert azok jelentős és veszélyes mennyiségben tartalmaztak - szennyeződésként - például arzén vegyületeket.

Forrás: Index