Hidegfúzió - hideg fogadtatás

A fúziós energiatermelés kezdetét már vagy ötven éve mindig 30 évvel magunk előtt látjuk. Jelenleg Dél-Franciaországban építenek egy már majdnem ipari méretű teszt fúziós erőművet, amelyben bonyolult mágneses tér tartja össze a forró plazmát, az Egyesült Államokban pedig stadion méretű épületben hatalmas lézerekkel idéznek elő egy borsószem nagyságú hidrogénkapszulában fúziót. Az elmélettel nincs gond - a technológia szab korlátokat egyelőre. 21 éve az utahi egyetem két kutatója állította, hogy sikerült egyszerű eszközökkel szobahőmérsékleten és alacsony nyomáson fúzióra bírni hidrogénatomokat, de hamar kiderült, hogy tévedtek. Azóta is felmerül időnként, hogy valakinek sikerült ez a bravúr. Most olasz kutatók állítják, hogy 400 W energiabefektetéssel 10400 W energiát képesek kicsatolni egyszerű berendezésükből.

Cikkük közlését visszautasították a komolyabb lapok; végül az egy Journal of Nuclear Physics nevű blogban jelent meg. A tudományos közösség szkeptikus és több jel mutat arra, hogy nem egészen megbízható az olaszok eredménye. A kritikusok szerint egyáltalán nincs igazolva, hogy itt fúzió történne, valamint a befektetet és kicsatolt energia számítását is homályosnak tartják.

Ekkora hatékonyság esetében azonban nem lehet sokáig a bizonytalanságot fenntartani. Valószínűleg hamarosan ki fog derülni, hogy tényleg valamilyen tusományos áttörésről van szó, vagy - ami valószínűbb - pongyola kutatás okozta tévedésről, esetleg szándékos csalásról.

Forrás: Hír24