A Szkeptikus Kongresszus előadói: Röst Gergely

Röst GergelyRöst Gergely:
Miért olyan népszerűek a hatástalan kezelések? Egy egyszerű matematikai model tanulságai
2010. szeptember 19., 10:45

Röst Gergely matematikus a Szegedi Egyetemen. A tisztán elméleti munkája mellett a fertőző betegségek, járványok és egyéb biológiai folyamatok matematikai modellezéséről publikál cikkeket.

 

Előadásában a matematikus egy egyszerű matematikai model segítségével bemutatja, hogy egyébként hatástalan kezelések hatékonyabban terjedhetnek a népességben a hatásos kezeléseknél, amennyiben az emberek választása csupán azon alapul, hogy mások mit használnak. Hosszabb távon a hatástalan kezelés teljesen eluralkodhat kevésbé komoly problémákkal küszködő páciensek között. Ez a helyzet elkerülhető, amennyiben a közösség megfelelően nagy hányada kellően informált és a ténylegesen hatásos kezelést választja a környezetében lévő emberek választásától függetlenül. Még érdekesebb versengési folyamat alakulhat ki a kezelési módok közt olyan esetben, ahol a tájékozatlan egyének választását hamis információkkal befolyásolják.

Részletes információ a három napos angol nyelvű kongresszusról a kongresszus2010.szkeptikus.hu oldalon található, ahol egyben regisztrálni is lehet. A részvételi díj 8000 Ft, ami magában foglalja a szombati ebéd költségeit is. Mivel a regisztrációs díjak nem fedezik a kongresszus megrendezésének költségeit, ezért szívesen fogadunk további hozzájárulást is.